Szárzúzók csoportosítása

A szárzúzóknak számos különböző fajtája létezik, így aki nem jártas a témában, annak könnyű belezavarodnia. Az alábbiakban egy kicsit bővebben kifejtjük a témát.

Szárzúzók esetében a gépek kialakítási módját tekintve megkülönböztetünk függesztett, félig függesztett és vontatott kivitelű gépeket. A gépek munkaszélessége határozza meg leginkább, hogy milyen építési mód alapján készül el a szárzúzó. A három méter munkaszélességgel rendelkező gépek általában függesztett kivitelben készülnek. A nagyobb munkaszélességgel rendelkező gépek félig függesztett vagy vontatott kivitelben készülnek. A gépek vágószerkezete, de úgy is mondhatjuk, hogy zúzószerkezete vízszintes vagy függőleges tengelyűek. Ezt figyelembe véve megkülönböztetünk vízszintes tengelyű, lengőkéses szárzúzó gépeket és függőleges tengelyű rotációs szárzúzókat. A szárzúzó gépek rendkívül stabilak, mivel vázszerkezetük profilacélból hegesztett zárszelvényt képez, ezt pedig felülről és oldalról egyaránt lezárja egy lemezburkolat.

A vízszintes tengelyű szárzúzók félig függesztett, függesztett és vontatott kivitelűek lehetnek. A függesztett kivitellel rendelkezők homlok- és hátsófüggesztésű megoldással rendelkezhetnek belül. Az üzemeltető erőgépekhez hárompontos függesztő szerkezetükkel kapcsolódnak a függesztett gépek. A függőleges tengelyű rotációs szárzúzók felépítésére jellemző az alacsony gépmagasság. Ez leginkább a több forgórészes félig függesztett és vontatott gépekről mondható el. A pendakft.hu weboldalon megtalálhatja a különféle típusú szárzúzókat és bő leírást találhat róluk. A szárzúzók nagyon hasznos gépek, melyeknek számos felhasználási módja van, így minden nagyobb gazdaságnak szüksége van egyre.