Mit nem küldhetünk csomagként magánszemélyként?

A csomagküldés napjainkban már teljesen természetes, szinte mindennapi dolog. Sokféle cég közül válogathatunk, ám az árakon túl a megbízhatóságot és a rendelkezésre álló szolgáltatásokat is érdemes szem előtt tartani. Nem mindegy az sem, mit teszünk a csomagba. Nem csak a törékeny tárgyakra és azok biztosítására gondolunk, hanem azokra a dolgokra, melyeket a vonatkozó szabályozások miatt tilos elhelyezni a küldeményekben.

Mit nem tartalmaz egy magánszemély küldeménye? Fontos, hogy semmi olyat nem helyezhetünk el a csomagban, ami jogszabályt sértene, és ugyanakkor a nyitott vagy sérült csomagolás is kizáró oknak számít a feladásnál. Magától értetődik, hogy az alkalmazottakra, futárokra veszélyes holmikat is kerülni kell. A cégek arra is fokozott figyelmet fordítanak, hogy egyes csomagok tartalmuknál fogva ne károsíthassák a többi csomagot, azokban ne tegyenek kárt. Egyes termékek, áruk kifejezetten tiltólistán vannak, ilyenek többek között a fegyverek, az alkohol, a dohányáruk a tűz-és robbanásveszélyes termékek, vagy például a tiltott gyógyszerek és állati maradványok.

A jogszabály külön kitér a bűncselekményből származó tárgyakra, így ezeket sem helyezhetjük el a feladni kívánt csomagban. Amennyiben ezekre fény derül, úgy a hatóságoknak joga van elkobozni a csomag tartalmát. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy amennyiben a csomag kárt tesz más csomagokban, vagy az alkalmazottak számára káros, akkor a feladó felel mindazokért a kellemetlenségekért, amelyek ezzel együtt járnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a csomagbiztosítás előnyeit sem. Ha tehát értékes árut szeretnénk feladni, akkor nem csak a törékeny feliratot célszerű elhelyezni annak csomagolásán, hanem a megfelelő értékben biztosítást is ajánlott kötni rá. Ennek köszönhetően sérülés, megsemmisülés vagy elvesztés esetén kártérítésre jogosult a feladó.