Mi a teendő szivárgás esetén?

Rengeteg riport és cikk készült már arról, hogy mit kell tenni, abban az esetben, ha az ember otthonában szivárgást tapasztal. Pedig ez könnyen tragédiába fordulhat, így fontos, hogy az ember pontosan tudja mit kell tennie.

A szivárgás esetén szükséges tennivalókról bővebb információkat itt érhet el. Manapság az egyik leggyakoribb fűtési forma a gáz. Ugyanakkor a konyhában, is rengetegen használnak gázt a gáztűzhelyek által. A gáz nagy előnye, hogy alapvetően kedvező áron lehet hozzájutni, valamint kiváló erőforrás. Viszont, amilyen előnyös a használata, éppen annyira veszélyes is. Teljesen mindegy, hogy egy háztartás fűtésre vagy főzéshez használják, esetleg mindkét célra, a lényeg, hogy minden esetben karban kell tartani. Ennek hiányában komoly veszélynek van kitéve a család. Ha bármilyen furcsa, szivárgó hangot hall a kazán felől, akkor semmiképp sem szabad saját kezűleg nekiállni megbabrálni, hanem azonnal szerelőt kell hívni. Nagyon fontos, hogy milyen szerelő érkezik házhoz. A legjobb olyat választani, aki rendelkezik referenciákkal, valamint jó tapasztalatoknak van vele kapcsolatban.

Abban az esetben, ha szivárgást észlel, akkor az első, amit azonnal meg kell tenni, az az, hogy szélesre tárja az ablakokat, majd elhagyja a lakást és friss levegőre megy. Érdemes figyelmeztetni a szomszédokat is a veszélyre, mivel egy esetleges gázrobbanás esetén ők is komoly veszélyben lehetnek. Szintén fontos, hogy semmi olyat ne használjon, ami nyílt lánggal járna. Itt a villanykapcsoló fel-le kapcsolására is gondolunk, mivel egy apró szikra is elegendő lehet a berobbanáshoz. Nagyon fontos, ahogy már említettük, hogy minél előbb szerelőt hívjon. Továbbá az éves karbantartásról sem érdemes megfeledkezni, mivel életet menthet.