Termosztát ismertető

A termosztát egy nagyon fontos alkatrész, mivel a gépjármű fűtését és légkondicionálását szabályozza. Az autó berendezései közül azokat nevezzük termosztátnak, amik a hőszabályozásért felelnek.

Termosztát az autó fontos alkatrésze. A motor működése szempontjából az autó hűtővíz hőmérséklete nagyon fontos. Ha a hűtővíz felforr, akkor azonnal meg kell állni és minél előbb elérni, hogy a hűtőfolyadék hőmérséklete az optimálisra álljon vissza. Nem csak az jelent problémát, ha túl meleg a hűtővíz, ugyanis a túl hideg motor, vagyis, ha a hűtővíz nem üzemi hőmérsékletű, akkor az szintén káros. Termosztáthiba esetén akár a hűtéssel vagy a fűtéssel van probléma, a termosztátot minél előbb cserélni kell. Abban az esetben, ha a hűtő termosztát romlik el, akkor a gépkocsi utasterében túl meleg lesz, ha viszont a fűtőtermosztát romlik el, akkor az utastérben túl alacsony lesz a hőmérséklet, ami dekoncentrálttá teheti a vezetőt.

A termosztát hibája számos bajhoz vezethet, akár a fűtés vagy a hűtés teljes megszűnéséhez. A legrosszabb eshetőség a motor hőmérsékletét szabályozó termosztát hibája. A termosztátok többsége a hengerfejből kivezető vízcsőnél van. Ennek a vízcsőnek kell megnézni a hőmérsékletét és így megállapítható, hogy az autó termosztát hibás-e. A hideg motort be kell indítani és utána kézzel lehet ellenőrizni, hogy a vízcső hideg marad vagy gyorsan melegszik-e. Ha hideg marad, akkor zárt helyzetben szorult be a termosztát, míg, ha gyorsan melegszik, akkor nyitott helyzetben szorult be. A termosztát javítása gyakorlatilag cserét jelent. Ezt akár otthonunkban mi magunk is elvégezhetjük. Bővebb információkat a termosztát cseréjéről, valamint alkatrészek bő kínálatát az alkatreszek.hu webáruházban tudja megtekinteni.