Hogyan működnek a hőgombák?

Az autó működése során a motorban magas hő keletkezik. Annak érdekében, hogy tökéletes égés jöjjön létre és a motor optimálisan működjön, fontos, hogy az erőforrást az optimális hőmérsékleten tartsuk. Ma már a nagy teljesítményű motorok hűtésére is számos fejlesztés áll rendelkezésre.

A hőgombák működési elvéről bővebb információkért klikk ide! A motor hűtése kapcsán a hűtőrendszer szerepe kiemelkedik, ezek közül is a hűtőfolyadék szerepe. Nagyon fontos a megfelelő hűtés biztosítása, különben fennáll a veszélye, hogy a motor meghibásodik, rosszabb esetben végleg tönkre megy. A megfelelő hűtés biztosításában a hőgombának van nagy szerepe. A fagyálló hűtőfolyadék feladata, hogy a motor működése során termelődő hőt elvezesse, ezáltal hűtve a motort és elkerülve a túlmelegedést. Ha a hűtőfolyadék mennyisége nem elegendő vagy túlmelegszik, akkor komoly károk keletkezhetnek a motorban. Emiatt az autóba egy apró alkatrész került beépítésre, amelynek köszönhetően egyszerűen látható, hogy a hűtőfolyadék milyen hőmérsékletű. Ez az alkatrész nem más, mint a hőgomba, vagyis a hűtőfolyadék hőmérséklet érzékelő.

Az autóban több hasonló jeladó is található. A hőgomba feladata, hogy a vízhőfokot folyamatosan mérje, majd erről az autó központi vezérlő rendszerének folyamatosan információkat küld. Ez azért lényeges, mert a jelekből kikövetkeztetve a ventilátort ki- és bekapcsolhatja a vezérlőegység, így szükség esetén elősegítve a hűtést. Az optimális hőmérséklet fenntartását így a hőgomba hibátlan működése garantálja. Előfordulhat azonban, hogy az alkatrész meghibásodik és nem megfelelő jeleket küld, így a vezérlés rosszul vagy egyáltalán nem reagál, így fontos, hogy meghibásodás esetén mielőbb felkeressen egy szervizt az alkatrész cseréje miatt.