Fogínysorvadás kezelése – az idő számít!

A fogínysorvadás nem csak fájdalmas, de idővel a fogak elvesztésével is jár. Éppen ezért fontos, hogy mielőbb felismerje a tüneteket és ha csak felmerül a gyanú, hogy fogínysorvadása van, azonnal kérjen időpontot kezelőorvosánál.

Fogínysorvadás kezelése – aki már átélte, milyen a fogínysorvadás, az valószínűleg már mélyen megbánta miért nem fordult korábban fogorvoshoz. Ugyanis a fogínysorvadás a kezdeti időszakban még megállítható, sőt visszafordítható, azonban, ha valaki félvállról veszi a tüneteket, akkor az akár a fogak elvesztésével is járhat. A fogínysorvadás eleinte fogínygyulladással jár, aminek első tünetei a vörös és duzzadt íny. A gyakori ínyvérzés aggodalomra adhat okot. A kellemetlen lehelet is figyelmeztető jel lehet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor mielőbb keresse fel fogorvosát. A fogínysorvadás előrehaladott állapotában a fogak kihullanak és az egyetlen megoldás a fogimplantátum beültetése.

A fogínysorvadás ellen a legjobb módszert a megelőzés jelenti. A helyes szájápolás az alapja az egészséges ínynek és fogaknak. Az sem elhanyagolható tény, hogy a genetikai hajlam is szerepet játszhat az ínysorvadás kialakulásában, azonban a megfelelő szájhigiéniás szabályok betartása mellett ez a folyamat lassítható. Továbbá a rendszeres fogászati kontroll is sokat segíthet. A 3-6 havonta történő fogkő eltávolítás szintén hatásos módszer a fogínysorvadás ellen. Tehát a fogorvos gyakori látogatását nem éri meg félvállról venni. Az egészséges szájflóra felborulása és a baktériumok túlzott elszaporodása ellen fel kell lépni. Ha a családban többeknek ínysorvadása volt, akkor érdemes fogorvosával konzultálni. Bővebb információkért látogasson el a dentys.hu weboldalra.