Akár egy apró komponens minőségén is múlhat a kivitelezés sikeressége

Amikor úgy határozunk, álmaink otthonát inkább felépítjük, mintsem készen vásároljuk, úgy hatalmas fába vágjuk a fejszénket. Ugyanis nem csupán a bürokrácia útvesztői nehezítik majd dolgunkat, de ha tökéletes végeredményt szeretnénk, akkor aktívan részt kell vennünk a teljes folyamatban.

Ennek fontos részét képezi minden szükséges komponens megválasztása is. Előzetesen ráadásul valószínűleg elképzelésünk sincs arról, hogy egy nagyobb ingatlan esetében hány különféle alapanyagra, kiegészítőre lesz szükség menet közben. Emiatt aztán elengedhetetlen a mindenre kiterjedő, alapos tervezés. Ha most először építkezünk, akkor ezt a lépést feltétlenül bízzuk szakemberre, vagy ha mi magunk látnánk neki, úgy az összes fontosabb állomásnál egyeztessünk a kivitelezést irányító csapattal. Egy-egy komponens megválasztása ugyanis döntő befolyással bírhat mind a végeredmény időtállóságát illetően, mind pedig a munkálatok idejét tekintve. Azt is tartsuk szem előtt, hogy időnként a szokványostól eltérő szempontokat is vizsgálni kell majd.

Ilyen lehet a talaj állapota, vagy épp a helyi időjárás, de a lokális szabályozásokra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Amennyiben ugyanis ezekre a kérdésekre nem helyezünk kellő hangsúlyt és például minden komponens vonatkozásában az ár, vagy a könnyű beszerezhetőség alapján döntünk, úgy a későbbiekben ez akár vissza is üthet. Emellett arról is sokan megfeledkeznek, hogy a különféle komponens csoportok összeválogatásánál mindig rendszerben kell gondolkozni. A kivitelezés egyes lépései tudniillik egymásra épülnek, ezért aztán a felhasznált alapanyagoknak jól kell illeszkedniük egymáshoz. Kétségtelen tehát, miszerint az építkezés egy rendkívül komplex folyamat, ezért általában az a legszerencsésebb, ha ezt teljesen egészében profi szakemberekre bízzuk, beleértve minden egyes komponens kiválasztását és beszerzését is.