Sötétítő függöny és organza kész függöny tisztítása

A sötétítő függöny és az organza kész függöny otthonunk ékei. Meghittséget, melegséget, barátságos környezetet lehet velük alkotni.

A függönyök szebbé teszik lakásunkat, de munkahelyeinket is és minden intézményt, ahol hagyományos függönyöket használunk. Egy szép fa függönykarnis pedig, ami szintén klasszikus stílusú, megalapozza a helyiség hangulatát. Egy függöny nem csak díszíti, hanem el is fedi az ablakainkat, hogy ne lehessen azon belátni. Egyszerűsége nem lebecsülendő, hisz sokkal többet kapunk tőle, ha jobban belegondolunk.

Átlátszó, fényáteresztő függöny és sötétítő függöny, mindkettőre szükség van otthon. A függöny tisztítás azonban sokak ellensége, pedig nem is olyan nehéz ez a házimunka. Akiknek végképp nincs affinitása a függöny tisztításhoz, azok kérhetnek professzionális segítséget. Mit jelent ez? Vannak cégek, akik házhoz mennek, leveszik a függönyt a karnisról, elviszik kitisztítják, majd száradás után ismét házhoz mennek, felteszik a függönyt.  Ez inkább a terjedelmesebb méretű függönyök esetében jelent nagy segítséget, amikor 1: nem fér be a mosógépbe a hatalmas sötétítő függöny. 2: nagyon sokáig tartana kivasalni tisztítás után a függönyt. 3: olyan nagy és nehéz a sötétítő függöny, hogy nem tudjuk hová teregetni száradni.

A kisebb, vagy normál méretű függönyök tisztítása viszont nem olyan dolog, amit nem tudna bárki elvégezni otthon.

A függönyök anyagösszetételétől függetlenül, mindig külön mossuk a fényáteresztő függönyt és a sötétítő függönyt. Különös figyelemmel kell bánni a konyhai vitrázs függönnyel, ami jobban szennyeződik, mint a nappaliban, vagy a hálókban lévő kész függönyök. A konyhai vitrázs függönyt mindig külön mossuk, és ha kell, áztassuk is be.

Függöny
Függöny

A fehér függönyöket mindig áztassuk elő. Ehhez bátran használhatunk ecetet és szódabikarbónát is. Én ezt a kettőt egyszerre is szoktam alkalmazni a konyhai fehér vitrázs függönyök esetében. Tehát kézmeleg vízbe ecetet és szódabikarbónát is teszek. Ettől nagyon szép fehérek maradnak a függönyök.

A függöny tisztítás aranyszabályai:

  1. Ne mossuk együtt a könnyű organza függönyöket a nehéz sötétítő függönyökkel. A könnyű és nehéz anyagok külön mosást igényelnek.
  2. A színes és a fehér függönyök szintén külön mosást követelnek, ez ugye mindenkinek egyértelmű.
  3. A függönyök tisztítása minden esetben kímélő mosással történjen, ez azt jelenti, hogy maximum 40 C°-os mosóprogrammal és a legkímélőbb centrifuga programmal menjen, de utóbbit teljesen el is hagyhatjuk. Centrifugálás nélkül is felcsipeszelhetőek a függönyök, így szépen kirúgják magukból a gyűrődéseket.

A függöny tisztítás legjobb része, amikor a friss illatú ablakruhák belengik a lakást.