Pellet kályha pro és kontra

Ma már számtalan fűtési alternatíva létezik, így bőven van miből válogatni. A fűtés számla az éves számlák körülbelül harmadát teszi ki, így nem csoda, hogy a többség nagy hangsúlyt fektet a megfelelő fűtési alternatíva kiválasztására. Az alábbiakban a pellet kályháról ejtünk szót!

A pellet kályháról bővebb információkért katt ide. Ha röviden és tömören szeretnénk bemutatni a pellet kályhát, akkor mindössze annyit írnánk, hogy a modern kemence és a faégető kályha egyvelege. A pellet kályhában, azonban nem tűzifát, hanem tömörített fűrészporból készült, úgy nevezett pelletet égetnek. A pelletet kézzel kell, manuálisan betölteni a tartályba, majd be kell állítani a kályha termosztátját, így automatikusan lehet szabályozni a hőmennyiséget. Egy mechanizmus által mozgathat át a tartályból a pellet az égő edénybe. Első ránézésre a pellet kályhák nagyon hasonlítanak a fatüzelésű kályhákra, azonban velük szemben a pellet kályha 70-83 százalék közti hőhatékonysági osztályzattal rendelkezik. Egy szóval egy régimódi kályhánál kétszer hatékonyabb.

Sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy pellet kályhával biztosítsák az otthon melegét, azonban megrémülnek a telepítés gondolatától. Holott ez meglehetősen egyszerű folyamat. Különösen, hogy a pellet kályha nem igényel kéményt a füst elvezetéséhez, ahogy azt a hagyományos kandallók és kályhák esetében megszokhattuk. A füst elvezetéséhez mindössze egy légtelenítő csőre van szükség, amin keresztül el lehet vezetni az égési folyamat során keletkező maradék füstöt és gázt. A pellet kályha minimális füstöt bocsát így, így a hagyományos kályhákhoz és kandallókhoz képest jóval környezetbarátabbak. Ráadásul nem is fát, hanem gyakorlatilag fahulladékot éget benne az ember.