Miért olyan fontos a tűzvédelmi oktatás?

A tűzvédelmi oktatás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Sokan úgy vélik, hogy ez egy unalmas előadás, amit muszáj végig ülni, de egyébként nem sok értelme van. Pedig ez egyáltalán nem igaz, ha tűz üt ki, akkor akár életet is menthet a tűzvédelmi oktatás és az ott szerzett ismeretek.

Tűzvédelmi oktatás elsősorban azért jelentős és fontos, mert ha tűz üt ki, akkor minden dolgozó tisztában lesz vele, hogy mi a teendő. Tűz esetén a pánik az általános reakció, azonban, ha van egy jól begyakorolt menekülési terv és a tűzvédelmi oktatáson részt vettek a dolgozók, akkor nagy valószínűséggel senkinek sem esik baja, sőt a tüzet is sikerül megfékezni. A tűzvédelmi oktatás célja, hogy a dolgozók tisztában legyenek a munkahelyük tűzvédelmi jellemzőivel, az áruk és munkafolyamatok tűzveszélyességével, a tűzjelzés módjával, a tűzoltó felszerelések készülékek helyes használatával és az általános tűzvédelmi szabályokkal. ? A tűzvédelmi oktatás megtartása azért is lényeges, mert ennek hiányában a munkaadó komoly bírságra számíthat. Az új belépő munkavállalókat még a munkakezdés előtt tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni, csak ezt követően állhatnak munkába.

A tűz elleni védekezésről szóló 22. paragrafus szerint a munkáltató köteles gondoskodni az évenkénti tűzvédelmi oktatás megtartásáról a munkavállalók, valamint a munkavégzésben részt vevő családtagok számára. A dolgozóknak ismerniük kell a munkakörükkel és tevékenységükkel kapcsolatos tűzvédelmi ismereteket, továbbá azt is tudniuk kell, hogy mi a teendő tűz esetén. A tűzvédelmi oktatást akár online is meg lehet tartani, ennek nincs akadálya. Az oktatás megtartására érdemes egy felkészült szakembert felkérni. Ha szeretne bővebben tájékozódni, azt javasoljuk, hogy látogasson el a hiperiontech.hu weboldalra!