Miért fontos a tökéletes állapotú kipufogó?

A kipufogó egyrészt az autó hatékonyságát, másrészt a gazdaságos működést is biztosítja, éppen ezért érdemes odafigyelni tökéletes állapotára. A kipufogó továbbá minimalizálja a motor üzemeléséből eredő robbanások zaját, valamint kiszűri a csövön át a levegőbe távozó káros anyagokat.

A kipufogó kapcsán bővebb információkat ide kattintva tud megtekinteni! A kipufogó az autó egyik legfontosabb alkatrésze, mely azért is nélkülözhetetlen, mert az autó működéséből keletkező erő hatásmegoszlását szabályozza, annak érdekében, hogy abból minél több a gépjármű mozgatására tudjon koncentrálni. Ezt az úgy nevezett fojtódob által érik el, mely alapvetően egy precízen megtervezett labirintus rendszer. Ennek lényege, hogy meggátolja a kipufogógáz túl gyors és könnyű kiáramlását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy új autók esetében négy-öt éven keresztül semmiféle probléma nem szokott adódni a kipufogóval, különösen abban az esetben, ha a tulajdonos garázsban tárolja a gépjárművet. Az új autók tulajdonosai általában csak mechanikai sérüléseket okoznak a kipufogónak, például amikor szegélyhez vagy fekvőrendőrhöz verik.

Idősebb autók esetén a korból kifolyólag már különféle hibákról is lehet beszélni, továbbá a korrózióról. A gyártók nem festik le belülről a kipufogókat, így a csövek és dobok belsőfelülete sebezehető marad. Tehát, ha a motor épp nincs működésben, akkor a belül lecsapódó víz oxidálni fogja a fedetlen acélt. A rendszeres hőhatás miatt a szén kiég az acélból, ez pedig tovább gyorsítja a korrózió folyamatát. Éppen ezért fontos a gyártásnál minél vastagabb és minőségibb anyagot alkalmazni, annak érdekében, hogy a megnövelt élettartam biztosított legyen. Érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni a kipufogó állapotát!