Leishmaniasis – Mit takar pontosan ez a szó?

A leishmaniasis egy olyan betegség, amit egy ostoros egysejtű okoz. A fertőzés állatról emberre terjed, mégpedig légyfajták, különösen a lepkeszúnyog által. Főleg kutyák kapják el ezt a fertőzést, majd a szúnyog előbb a kutyát, majd az embert megcsípve közvetíti ezt a parazitát.

Leishmaniasis betegség leginkább a fent említett módokon kapható el, ugyanakkor fertőzött injekciós tűvel és vérátömlesztéssel is elkapható, továbbá a fertőzött anya is átadja a magzatnak a betegséget. A Leishmaniasis meglehetősen elterjedt szerte a világon, olyannyira, hogy a Földközi-tenger térségében és Horvátországban is előfordul. A Leishmaniasis tünetei napokkal, olykor csak hetekkel a csípést követően jelentkeznek. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, a parazita fajától függően. Bőrfertőzés esetén a nyakon, arcon, végtagokon vérbő csomók jelennek meg. A csomókon egy idő után pörk keletkezik, majd leválik és fekély marad a helyén. A fekélyek sokszor nyomot hagynak maguk után, de jobb esetben hosszú idő múltán gyógyulnak. Ugyanakkor a fertőzés akár a nyálkahártyát is támadhatja, különösen Dél-Amerikában.

Ezenkívül a porcok és az arccsont sincs biztonságban. A tünetek harmadik típusa, amikor a betegség a belső szerveket is érinti, például a lépet vagy májat, de akár a csontvelőt is. Legrosszabb esetben a kialakult gyulladások és fertőzések halálhoz vezetnek. A Leishmaniasis gyógyszeres kezelés által gyógyítható. A gyógyszerek kiválasztása a fertőzés helyétől, a betegség súlyosságától és a parazita fajától függ. A megelőzési módszert a zárt ruházat és a rovarriasztó jelenti. Ha a nyaralásra házi állatot is visz, akkor az állat védelméről is gondoskodni kell. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!