Házmelegítő alternatívák a hagyományos típusokon túl

Magyarországon az otthonok tizenöt százaléka gázkazánnal vagy gázüzemű központi fűtésirendszerrel melegíti fel otthonát. Gyakorlatilag a gáz általi fűtés számít a legáltalánosabb alternatívának, azonban más típusú melegítési megoldások közül is lehet választani.

A házmelegítő alternatívákról ide klikkelve érhet el bővebb információkat! A földgáztól eltérő módon az LPG-t nem közvetlenül a kazánba vezetik, hanem egy tartályban tárolják. Ahhoz, hogy az ingatlanban hőt szolgáltasson egy generátoron vagy kazánon át kell vezetni. Nem csak az LPG-t, hanem az olajat is tartályban tárolják. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az olaj kapcsán kiválaszthatja ki melyik olajat szállítja, azonban hazánkban az olaj árak folyamatosan emelkednek. Kemencéhez, főzőlaphoz és kazánhoz is használhatók, viszont nagy hátrányuk, hogy a lakásban sok helyet foglalnak el a tárolás miatt. Viszont sokan pont azért nem kedvelik az LPG-t és az olajat, mert csökkenteni akarják ökológiai lábnyomuk és az éghajlatváltozás miatt inkább más fűtési alternatívát választanak.

A szakértők szerint az olaj- és gázkészletek az elkövetkező harminc-negyven évben kimerülnek, ezért előreláthatóan rövid távú választást jelentenek. Az elektromos kazán közkedvelt választás, ugyanis a felhasznált villamos energiát nem pazarolja el. Ezek gyakorlatilag úgy működnek, mint egy vízforraló. A legnagyobb hátránya az elektromos kazánnak a magas költség. Az egyik legjobb mód ennek kiküszöbölésére a napelemek használata, aminek kapcsán eleinte nagyok a költségek, viszont hosszútávon jó befektetésnek bizonyul. Szintén kiváló alternatíva a biomassza kazán alkalmazása, melyek biomasszából, például rönkből, fából vagy pelletből termel hőt az otthon felmelegítésére.