Akut és visszatérő hólyaghurut kezelése hatékonyan

Az akut hólyaghurut és a visszatérő hólyaghurut is egyaránt kellemetlen betegség, mely kínzó panaszokkal jár. Ezt jellemzően baktériumok okozzák. Visszatérő hólyaghurutról abban az esetben beszélünk, ha a probléma évi két alkalomnál gyakrabban jelentkezik.

Akut és visszatérő hólyaghurut kezelése szakember által igazán hatékony. A hólyaghurut jellemző tünetei a gyakori vizelési kényszer, valamint a gyakran cseppenként ürülő, kellemetlen égő-csípő érzéssel járó vizelet, ami idővel véressé válhat. Amint jelentkeznek a panaszok, fontos, hogy mielőbb szakemberhez forduljon, mert a probléma nem fog magától megoldódni. Az elhúzódó gyulladás idővel rosszabb lesz és tovább terjedhet a húgyutakba és vesemedence gyulladáshoz vezethet, ami egy jóval komolyabb betegség és a gyógyítása is több időt vesz igénybe. A kezeletlen betegség eredménye is lehet a visszatérő hólyaghurut. Férfiak esetében ez a prosztatagyulladás táptalaja lehet a hólyaghurut. A hólyaghurut elsősorban a nőket érinti, melynek oka az anatómiai különbségek, ugyanis a női húgycső nyílása sokkal közelebb helyezkedik el a végbélhez, mint a férfiak esetében. Ezenkívül a hüvely is közel van, így a baktériumok két irányból is veszélyt jelentenek.

A gyulladás oka általában az E. coli, mely normál esetben is megtalálható a baktériumban a bélben. Viszont, ha a húgycsőbe jut, akkor húgyúti fertőzést okoz. A fertőzés kockázatát az is növeli, ha valamilyen okból kifolyólag a hüvelyflóra meggyengül. Ha nincs természetes védelem, akkor a bőr- és bélflóra baktériumai könnyedén elszaporodnak a hüvelyben. Az intim együttlétet követő formája is van a hólyaghurutnak. Ezek is komoly problémához vezethetnek, ha nem kerülnek kezelésre. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!