Fékbetét csere az autóban

A fékbetét arról híres az autóban, hogy ez az egyik leggyakrabban cserére szoruló alkatrész. Ennek oka az állandó használat, aminek köszönhetően folyamatosan súrlódik, kopik, így a csere idővel elkerülhetetlenné válik. Ha új alkatrészre van szüksége, akkor érdemes minőségi alkatrészt vásárolni!

Fékbetét az az alkatrész, melyet idővel biztosan cserélni kell, mivel folyamatos súrlódásnak van kitéve. A csere gyakorisága nagy mértékben függ attól, hogy a fékbetét mennyire van igénybe véve a mindennapokban, valamint a legutóbbi csere során milyen minőségű alkatrész került beszerelésre. A fékbetét elhasználódásának vannak bizonyos jelei, amikkel nem árt tisztában lenni. Árulkodó jel, ha fékezéskor a kerekek felől sípoló, fémes hangokat lehet hallani. Ez szinte biztos jele a fékbetét kopásának, így nagy valószínűséggel eljött a csere ideje. Nem szabad félvállról venni a problémát, mivel idővel olyan mértéket ölt a fékbetét kopása, hogy a biztonsági perem a féktárcsához ér, ami jelentősen koptatja azt. Ez áll annak hátterében, hogy fémes hang hallatszik. Ha fékezés közben nehéz az autót egyenesben tartani, mert állandóan kimozdul valamelyik irányba, akkor az szintén komoly figyelmeztető jel, mivel az első fékbetétek nem egyforma mértékben kopnak, továbbá a fékhatás nem elég erős az egyik oldalon.

Szintén komoly figyelmeztető jel, ha a fékpedál lenyomásakor az autó rázkódni kezd. Pontosabban fogalmazva a kormány rázkódik a sofőr kezében, mely nem csak kellemetlen, de nem is biztonságos. Ha a fentebb említett jelek közül bármelyiket tapasztalja, akkor nem érdemes késlekedni, mielőbb fel kell keresni egy szervizt és ellenőriztetni a fékbetétek állapotát. Nem érdemes húzni-halasztani a szervizbe való látogatást, mivel, ha a fék rosszul működik, az életveszélyes lehet!