Esővízgyűjtő a környezettudatosabb vízfelhasználásért

Az esővízgyűjtés komoly lehetőségeket rejt magában, hiszen így nem kell a drága vezetékesvizet használni, hanem ki lehet használni a természet nyújtotta lehetőségeket. Az esővízgyűjtés igazán egyszerű, csak egy megfelelő esővízgyűjtőtartályra van szükség.

Esővízgyüjtő alkalmazása minden kerttel rendelkező háztartás számára hasznos. Különösen nyáron van szükség nagy mennyiségű vízre, például a kert öntözéséhez és autómosáshoz. Ha erre a célra vezetékesvizet használ, akkor az meglehetősen költséges lesz, ezért érdemes megfontolni az esővízgyűjtő nyújtotta lehetőségeket. Az esővízgyűjtés kétféleképp történhet, földfelszínen vagy alatta. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei. Ha szeretne esővízgyűjtőt vásárolni, akkor érdemes végig gondolni, hogy mekkora és milyen terület áll rendelkezésre, továbbá, hogy mekkora mennyiségű vízre van szüksége. A földfelszín alatti esővízgyűjtők igazán nagy űrtartalommal rendelkeznek, így akár egészen nagy mennyiség is összegyűjthető általuk. Ahogy a nevük is mutatja, a föld alatti esővízgyűjtőket a föld alá kell telepíteni, ami némiképp macerás, viszont mindenképp megéri, hiszen nagy mennyiséget lehet összegyűjteni és az esővíz védve lesz az idegen anyagoktól, valamint a radikális hőmérséklet ingadozástól.

A földfelszíni esővízgyűjtés a legegyszerűbb módja a csapadék gyűjtésnek, viszont így az összegyűjtött víz kevésbé védett. A földfelszíni esővízgyűjtés lényege, hogy a tartályt a ház mellé kell állítani és hozzá kell csatlakoztatni a fal mellett lévő ereszcsatornához. Így a tetőfelületről a tartályba folyik a víz. Azonban sajnos nem csupán a víz, hanem a tetőfelületen lévő szennyeződés is, így a tartályban lévő víz könnyen algásodni kezd. Emiatt egy szűrőt is érdemes alkalmazni!