Bővebben a fatüzelésű kályhákról!

Számtalan fűtési alternatíva létezik, azonban mi most a fatüzelésű kályhákat vesszük górcső alá. Mivel alapvetően egy rusztikus fűtési alternatíváról van szó, ezért sokan nagyon kedvelik. Az alábbiakban bővebben kifejtjük, hogy mit érdemes tudni erről a fűtési opcióról!

A fatüzelésű kályhákról bővebb információkért klikk ide! Egy valamit már az elején leszögezhetünk a fatüzelésű kályhák kapcsán, még pedig, hogy rendkívül hatékonyak! A fatüzelésű kályhák irányított, sugárzó hőt árasztanak minden irányba, tehát kellemes meleggel árasztják el a teret. Ez azonban nem minden, ugyanis háromszor annyi meleget árasztanak, mint a nyitott kandallók, ugyanakkora tüzelőanyagot felhasználva. További előny, hogy a fatüzelésű kályha sokkal olcsóbb, mint a gáz, olaj vagy villamos energia, vagyis többezer forintot meg lehet takarítani a fatüzelésű kályha alkalmazásával. Ha a fát összehasonlítjuk más tüzelőanyagokkal, azt látjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest a fa viszonylag szén-semleges. Tény, hogy a napenergiához vagy szélenergiához képest a fa termelés hosszabb időbe telik, azonban vannak olyan fa fajok, amik viszonylag gyorsan növekednek.

Viszont tény, hogy a fa előkészítése, a tűz táplálása, valamint a kémény seprése és a kályha használata meglehetősen időigényes folyamat. Ráadásul a kályhát folyamatosan tisztítani kell és karban kell tartani. Persze, vannak, akik értékelik az ilyen fizikai kihívásokat és szívesen elvégzik ezeket, míg mások a hátuk közepére sem kívánják az ilyen munkákat. Ami szintén hátrány, hogy nagy mennyiségű száraz fára van szükség, amit fel kell darabolni, valamint száraz helyen kell tárolni! Alapvetően egy nagyszerű fűtési alternatíva, habár megvannak az előnyei és a hátrányai!