A regisztrációs matrica pótlásának módja

A legtöbb autós nem is sejti, hogy az autó szélvédőjén található regisztrációs matrica mennyire fontos. Enélkül nem lehet szabályosan közlekedni az autóval, mivel, ha a rendőri intézkedés során kiderül, hogy nincs meg, akkor a forgalmi engedélyt is bevonhatják. Mit lehet tenni, ha a használt autó vásárlása során kiderül, hogy nincs meg a matrica, esetleg sérült? Az alábbiakban erre a kérdésre adunk választ!

A regisztrációs matrica kapcsán itt érhet el bővebb információkat! A kétezres évek elejétől kezdve minden gépjármű szélvédőjére egy matricát kell ragasztani, mely az úgy nevezett regisztrációs matrica. Ezt a forgalomba hozáskor a rendszámtáblával együtt kapja meg a tulajdonos. A regisztrációs matrica kitalálói úgy vélik a matrica segít visszafogni az autólopások számát, illetve, ha nincs meg a rendszámtábla, abban az esetben is be lehet azonosítani az autót. A 2004-ben történt Európai Uniós csatlakozást követően hazánkban is rendelkeznie kell a gépjárműveknek ezzel a kiegészítővel. Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy nincs meg a matrica, az akár a forgalmi engedélybe is kerülhet, leszámítva, ha bizonyítani tudja az autó vezetője hivatalos papírokkal, hogy a pótlás már folyamatban van.

Abban az esetben, ha a matrica megrongálódott, elengedett a ragasztás vagy megsérült, viszont a vonalkód vagy rendszám továbbra is leolvasható, akkor van lehetőség a matrica utángyártását kérvényezni. Ha szélvédőcserére kerül sor, abban az esetben is lehet utángyártást kérni, habár gyakran az eredeti matrica megmenthető és át lehet rakni az új szélvédőre. A pótláshoz jó minőségű fotót kell készíteni a matricához, hogy az okmányirodában valóban elfogadják. Ha szeretne bővebb információkat megtudni, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!