A magnéziumhiány tünetei

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely az ember számára életfontosságú. A kálium mellett ez az elem, amely a testünk összes sejtjében megtalálható és fontos szerepet játszik a szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában. Mindezek mellett nélkülözhetetlen több száz enzim működéséhez éppúgy, mint a különböző nukleinsavak, proteinek és lipidek szintéziséhez.

A magnéziumhiány leginkább akkor alakul ki, ha egészségtelen életmódot folytat az adott személy, keveset mozog, stresszes a mindennapokban, stb. Ahogy azt már a fentiekben is említettem a magnézium élettani hatása rendkívül összetett, számtalan anyagcsere folyamat része, ezért annak hiánya is meglehetősen széles körű tüneteket idézhet elő. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire fontos a magnézium a szervezet számára. Nagyon sokan vannak akik szorongással, álmatlansággal és izomgörcsökkel küzdenek és ezek mind a magnéziumhiánynak tudható be. A magnézium az energiatermeléshez is szükséges a szervezetben, és nagy segítséget jelent a fáradtság leküzdéséhet.

Vannak olyan jelek, amelyek kifejezetten a magnéziumhiányra utalnak. Az első és talán leggyakrabban fellépő, az izomprobléma. A magnézium hiányának első jele a izomgörcs, izomfájdalom és izomfeszülés. Az izomfájdalmak a magnéziumhiány következményei lehetnek, különösen akkor, ha a testmozgás után még napokig fáj az izom. Az idegrendszeri problémák, a fáradékonyság, feszültség, rossz közérzet, szintén a magnéziumhiány jelei. Az osimagnezium.hu weboldalon megtudhatjuk szív problémák, a szívritmuszavar és az izomgörcs mind a magnéziumhiánnyal kapcsolhatók össze. Ahhoz, hogy a vérnyomás normális maradjon, szükség van a megfelelő magnézium bevitelre. A hormon-egyensúlyhiány, a fog- és csontproblémák szintén nagyon gyakran a magnéziumhiány miatt alakulnak ki.