Anyajegyszűrés, ami mellett nem mehetünk el!

Az örökletes vagy akár a napfény hatására kialakuló anyagjegyek sokunknál előfordulnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezek rendszeres ellenőrzése a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében nélkülözhetetlen. Sajnos tény, hogy a rosszindulatú elváltozások mind többeknél fordulnak elő, s ezért gyakran a mértéktelen napozás is felelőssé tehető.

Az anyajegyszűrés évente egyszer javasolt, így biztosak lehetünk abban, hogy ha bármilyen elváltozás észlelhető, akkor arra még időben fény derül. A normális anyajegyek általában laposak és változatos színekben előfordulhatnak. A rózsaszín, a barna és a fekete is természetesnek mondható, abban azonban megegyeznek, hogy éles kontúrral rendelkeznek és színük is egyenletes. Abban az esetben, ha az eredeti állapothoz képest az anyajegy színe, mérete, vagy körvonalai megváltoznak, akkor célszerű azonnal szakemberhez fordulni. Azonban még csak napra sem kell mennünk ahhoz, hogy egyes anyajegyek alakja, mérete megváltozzon, s ez ijedtségre adjon okot.

Érdemes tudni, hogy a daganatos megbetegedések egyik igen veszélyes fajtája, a melanoma, kifejezetten anyajegyekből alakulhat ki. Kevesen tudják, de ez a típus nagyon gyorsan áttétet képez, és akár a szervezet távoli pontjait is megtámadhatja. Nagyon fontos, hogy anyajegyekkel, vagy anélkül is kerülendő az UV sugárzás, így nyaralás során inkább álljunk ellent a napozásnak. S hogy miként történik az anyajegyek vizsgálata? Ebből a célból dermatoszkóp segítségét választják a szakemberek, és így térképezik fel az anyajegyek számát, helyzetét, megjelenését. A két kontroll közötti változást egyszerűen figyelemmel tudják követni úgy, ha a két képet összehasonlítják. Érdemes akár magánrendelés keretein belül elvégeztetni a vizsgálatot, hiszen így várakozás nélkül lehetünk túl az aktuális kontrollon.