Újabb cafeteria-elemek a láthatáron

Még csak születőben a 2011. júliusában bevezetésre kerülő Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya), a kormányzat máris dolgozik ennek kiterjesztésén.

Történt ugyanis, hogy a pihenő kártya rendelet megalkotásakor a felhasználást minimum 1 nap szálláshely-szolgáltatás igénybe vételéhez kötötték. Ez így rendben is lenne, ha arra gondolunk, hogy az igazi pihenés élményét a tényleges elutazás, a környezetváltozás is elősegíti. Ugyanakkor a SZÉP kártya révén elérendő célok között szerepel a prevenció, az egészség megőrzése, javítása. Mindezt tökéletesen szolgálja a gyógy- és élményfürdők, day spa-k által nyújtott szolgáltatások igénybe vétele is.

A pihenő kártya rendelet megjelenését követő felháborodás jogos ezen szolgáltatók részéről. Nem tudni, van-e közvetlen ok-okozati összefüggés, mindenesetre a kormányzat elkezdett olyan új cafeteria-elemek bevezetésén dolgozni, amelyeket például a vendéglátáshoz, a gyógy- és fürdőszolgáltatásokhoz kívánnak kötni. Ezt Szatmáry Kristóftól, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdasági államtitkárától tudta meg szerdán az MTI.

Az államtitkár elmondta: a kártya ugyan megjelenik az idei szezonban, ám a jövő évtől lesz a hatása teljes mértékben érzékelhető. A SZÉP kártya mellett párhuzamosan az üdülési csekk is működik, mégpedig 2012. december 31-ig.

Az államtitkár elmondta, hogy az új kártya az üdülési csekkhez képest korszerűbb és olcsóbb. Igénylése sem a munkáltatóknak, sem a munkavállalóknak nem kerül pénzbe, és a kártya elfogadóhelyek a korábbi 6 százalék plusz áfa helyett rögzítetten 1,5 százalék jutalékot kell fizessenek a rendszer használatáért.