Policisztás ovárium szindróma – Mit kell róla tudni?

A policisztás ovárium szindróma, röviden PCOS, a női szervezet hormonális megbetegedése, ami leginkább a petefészket érinti, ugyanakkor a többi szervre is kiterjedhet. A PCOS egy olyan anyagcsere zavar, mely rövid és hosszútávú következményekkel jár és számtalan nőt érint. Manapság ez a vezető meddőségi ok.

Policisztás ovárium szindróma becslések szerint a világon minden 7-15. már menstruáló nőt érint. A policisztás ovárium szindróma elsősorban a serdülőket és a fiatal nőket érinti, viszont ennek ellenére bármelyik életkorban megjelenhet. A fogamzásgátló tabletta szedése a legtöbb esetben a tüneteket jótékonyan elfedi, így még nehezebb felismerni. A PCOS meglehetősen gyakori, azonban ennek ellenére nem könnyű diagnosztizálni. Ahhoz, hogy a PCOS diagnosztizálva legyen, három tünetből kettőnek meg kell lennie. Ezek a tünetek a PCOS ultrahangképe, petesejtérés zavara és a férfihormon-túltermelődés a női szervezetben, tehát ennek laboratóriumi vagy klinikai jelei. Ha kettő tünet fennáll a háromból, akkor a PCOS diagnózisa adott.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja magán, akkor érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, kivizsgálás céljából. Ma már tisztában vagyunk vele, hogy policisztás ovárium szindróma genetikai eredetű betegség. Kialakulását a környezeti tényezők jelentősen befolyásolják. A policisztás ovárium szindróma kezelése összehangolt interdiszciplináris, vagyis szakmák közti munkát igényel. Tehát szükség lehet dietetikusra, nőgyógyászra, endokrinológusra és bőrgyógyászra egyaránt, továbbá pszichológusra is. Ha szeretne bővebben tájékozódni a policisztás ovárium szindrómával kapcsolatban akkor érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!