Mit lehet tenni, ha eltömődik a kád lefolyó csöve?

Talán már Ön is átélte, hogy fürdés után kihúzta a dugót, kiszállt a kádból, megtörölközött, felöltözött és fogat mosott, majd, amikor újra a kádra pillantott azt vette észre, hogy még mindig áll a víz a kádban, ahelyett, hogy lefolyna. Ebben az esetben a lefolyó valószínűleg eldugult.

A lefolyó csövének eldugulásáról többet olvashat ezen a linken. Dugulás esetén nem kell rögtön pánikolni, ugyanis egy-két dolgot mi is megtehetünk, hogy megoldjuk a problémát. Tudni kell, hogy a kád lefolyórendszere általában szőr, haj, tusfürdő, és hajbalzsam kombinációja miatt dugul el. A legfontosabb, hogy dugulás esetén ne kezdje szétszerelni a lefolyót, mivel ezzel még nagyobb károkat okozhat, amit csak vízvezetékszerelő tud majd helyre hozni. Ha van rá lehetőség próbálja meg kiszedegetni a probléma forrását, vagyis a hajszálakat és szőrszálakat. Lehetséges, hogy a probléma ezzel meg is oldódik. Ha nem így történik, akkor viszont eljött az ideje pumpát ragadni és a hirtelen fel-le mozgás nyomán kialakuló vákuum által megszüntetni a problémát.

Ha a probléma mindezek után is fennáll, akkor nincs mit tenni, kénytelen lesz szakember segítségét kérni. Felújítás vagy új lakás esetén az is előfordulhat, hogy cement, festék kerül a lefolyóba, ekkor szintén szakértőre lesz szükség, a jövőben pedig ügyelni kell a lefolyó tisztítására, lefolyótisztító segítségével. Ha viszont nem szeretne drága és veszélyes tisztítószereket használni, akkor érdemes házi praktikákat alkalmazni, melyek segítségével nagyszerűen lehet tisztítani a lefolyót. Ilyen például a kóla, ami a benne található foszforsav miatt oldja fel kiválóan a szennyeződéseket. Továbbá érdemes beszerezni egy csőgörényt, mivel a kisebb dugulások elhárítására a pumpa mellett ez is egy kiváló alternatíva.