Mit érdemes tudni a motorolaj szivárgásról?

A motorolaj szivárgás komoly probléma, ugyanis nagy mértékben rontja a motor és az autó teljesítményét. Igazán szélsőséges esetekben akár ki is gyulladhat miatta az autó. Ha az autó alatt folyadék szivárgást észlelünk, akkor mihamarabb szervizbe kell vinni az autót.

A motorolaj szivárgásról ide kattintva tudhat meg többet! Az autósok többsége, ha folyadéktócsát lát az autó alatt, akkor rögtön motorolajra gondol. Viszont számos egyéb lehetőség is lehet, hiszen az autóban számos egyéb munkafolyadék található. Ha a folyadéksárgás vagy sötét barna színű és síkos tapintása van, akkor tényleg nagy esély van rá, hogy a motorolaj szivárog. Szintén motorolajra utal az, ha vezetés közben a motortérből füst szivárog. Ennek oka az, hogy amint a motorolaj a kipufogóleömlőbe ér, füstölni kezd. Nem szabad ezt figyelmen kívül hagyni, mivel akár teljesen tönkre mehet a tömítés. Ha a füst kék színű, akkor az arra utal, hogy a motorba túl sok kenőanyag került. Ha a motorolaj ráfolyik más motoralkatrészekre, akkor égett szagot is érezhetünk. Ha a motorolaj szivárog, akkor a dugattyúk nem kapnak elegendő kenést, ami miatt idővel a motor biztosan felmelegszik.

A motorolaj szivárgás hátterében több ok is állhat, ilyen például a sérült olajszűrő. Ha szivárgásra gyanakszunk, akkor érdemes ellenőrizni, hogy az olajszűrő jól van rögzítve vagy elcsúszott a helyéről. Az olajteknő alján egy olajeresztő csavar található, mely, ha elhasználódik vagy meghibásodik, akkor szintén szivároghat a motorolaj. Az olajteknő szintén sérülhet idővel, így jobb odafigyelni rá, mivel a szennyeződések mélyedéseket vájhatnak az olajteknő alján. A tömítés meglazulása is szivárgáshoz vezet. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a ka-autoszerviz.hu weboldalra és tájékozódni!