Milyen névnap van ma? A névnapok megtekintése online

A mai napon Előd névnapot ünneplünk. Az Előd régi magyar személynév, az elő szónak a -d kicsinyítő képzős származéka. Ennek a szónak a jelentése: első, elöl lévő, illetve első rész, kezdet. A név jelentése eszerint lehet elsőszülött. Az Előd szó mai értelmezése alapján szokták a nevet ősként értelmezni. Az 1990-es években, a 2000-es években nem szerepel a 10 igen gyakori férfinév között.

Milyen névnap van ma? Ha az ön családjában van Előd nevezetű személy, akkor köszöntse fel, hiszen ma Előd névnapot ünneplünk, amiről többet tudhat meg a nevnap.eu-n. A névnapokat (más néven ünnepnapokat) több európai országban ünneplik, de sehol máshol nem szerzett ilyen széles körű elismerést, mint hazánkban. Az ünnep eredete a tizennyolcadik századba nyúlik vissza, miután hazánkban megjelent az első katolikus naptár, ennek ellenére manapság már nincs egyértelmű kapcsolat a kereszténységgel. Bár az egyházi (katolikus, evangélikus, ortodox) naptárban a névnapokat a szentek mennyei születésnapja vagy halála dátuma alapján rendezik, mégis a világi névnapi naptár vált a mindennapok részévé, ill. a név ünneplésének alapjául szolgál. A névnap a naptárakba, napirendekbe, naplókba, füzetekbe, újságokba is bekerült nyomtatott formában és a rádiók által naponta sugárzott keresztnevekkel a születésnaphoz hasonlóan jelentős egyéni ünneppé vált.

A névnapot, amelyet a külföldiek gyakran a „legmenőbb” és „legkülönlegesebb” magyar ünneplésként jellemeznek, nyílt ünnepként nemcsak otthon, hanem egy munkahelyen is megünneplik az Állami Nyelvi Központ által felügyelt névnaptár szerint. Amennyiben megtudná, hogy ma az Előd mellett milyen névnapot ünneplünk még, keresse fel bátran a nevnap.eu weboldalt, hogy megtalálhasson majd itt mindent, amire kíváncsi. Weboldalunkon más névnapokat is megtekinthet.