Mi az, örökké szép és természetes? Fa karnis!

A függöny felfüggesztése és a karnis egy külön téma, ha otthonunk díszítésére adtuk a fejünket. Nem is gondolnánk, mennyire meghatározó szerepet tölt be a lakberendezésénél egy szép karnis. A fa karnis az egyik legkedveltebb és legmutatósabb függönytartó. Miért? Mert elegáns, méltóságot tükröz és örök divat. Elsősorban klasszikus stílusnál találkozunk fa karnissal a lakberendezés világában, de a modern trendeknél is egyre népszerűbb ez a karnis fajta.

Ha karnist szeretnénk vásárolni valamelyik ablakhoz, tervezzük azt úgy, hogy legalább 20-25 cm-rel szélesebb legyen mindkét oldalon, mint az ablak. Így, ha ki van húzva a függöny, nem lóg bele az ablakba, nem takarja el a kilátást. Ha viszont be van húzva a sötétítő, akkor nem szökik be oldalt a fény.

A karnisokat konzol illeszti a falhoz. A karnis lehet egysoros, vagy kétsoros. Ez attól függ, hogy csak jacquard függöny, organza függöny, vagy ezekhez plusz, sötétítő függöny is felhelyezésre fog e kerülni. Jellemzően díszes végzáró fixálja a karnist, hogy az még véletlenül se tudjon kicsúszni a sínből. A fa karnis általában 28 mm átmérőjű, ehhez a gyártók szabvány méretű függöny karikát kínálnak.

A duplasoros karnis esetében az ablakhoz közelebb eső rúdra tesszük a fényáteresztő függönyt, a hozzánk közelebb eső karnis rúdra pedig a behúzható sötétítő függönyt. Annyira sokoldalúan alakíthatjuk ki az adott helyiségnek a stílusát függöny karnissal és függönnyel, hogy öröm tervezgetni, a végeredmény pedig magáért beszél majd. Egyre népszerűbb a nyugati kultúrától átvett, földig leérő függöny és sötétítő függöny használata. Ehhez a nehéz függönyhöz válasszunk erős karnist. Ne műanyagot! A fa karnis sokkal jobban alkalmasabb ehhez a célhoz.

Karnis
Karnis

A karnis többféle színű is lehet. A legkecsesebb és legelegánsabb talán a fehér színű fa karnis.

Ez a leginkább alkalmazható, ha a klasszikus fehér színű fényáteresztő függönyöket szeretjük. A fehér függöny és fehér karnis minden falszínhez igazodik, bátran alkalmazhatjuk őket. Természetesen nem kell leragadni a fehér karnisnál, mert vásárolható belőle tölgy, cseresznye, fenyő, stb. színben is.

A fa karnis gyönyörű természetes hatású dekorációs eleme a lakberendezésnek. Ősidők óta használjuk és nem véletlen, hogy nem tudunk tőle megválni. Az igényes otthon az igényes függönynél és karnisnál kezdődik és végződik. Ha már egy gyönyörű szép függönnyel díszítjük lakásunk, a karnis is minőségi és tartós legyen.

Egy lakás karnis nélkül, függöny nélkül élettelen, pőre és sivár. Újítsunk be időnként egy szép, új karnissal és függönnyel, ha már kezd egyhangúvá válni számunkra a világ.