Menekülés a tűzvész elől

Senki sem gondol bele szívesen, hogy mi van akkor, ha tűz üt ki a lakásban és menekülőre kell fogni. Viszont az ördög nem alszik, ezért nagyon fontos, hogy minden eshetőségre fel legyünk készülve. Remélhetőleg sosem kell égő lakásból menekülnünk, de ha mégis, akkor nagyon fontos, hogy tudjuk mit kell tenni.

A tűzvésszel kapcsolatos tudnivalókról itt tájékozódhat! Határsasházban él és aggódik a tűzoltási és menekülési terv elkészítése miatt vagy úgy érzi jól jönne egy szakértő tanácsa, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi tűzoltó- és mentőszolgálattal, akik segítenek a terv elkészítésében, de ha egyedül akarja elkészíteni, akkor is hasznos tanácsokat kaphat, melyeket beilleszthet a tervbe. Fontos, hogy legalább két menekülési útvonal álljon rendelkezésre és ezek akadálymentesek legyenek. Tehát ne legyenek zárva és az útban ne álljanak kerékpárok és egyéb a menekülést akadályozó tárgyak, bútorok. Ha zárva vannak az ablakok, akkor lehetőleg a kulcsok legyenek a közelben könnyen hozzáférhetők. Arról is gondoskodni kell, hogy legyen egy szoba, ahová mindenki be tud menni, abban az esetben, ha a kijutás lehetetlenné válik és kell egy hely, ahol át lehet vészelni a tüzet.

Abban az esetben, ha valaki a szobában ragadna és nem tudna kijutni, akkor nagyon fontos, hogy a helyiségben legyen telefon, amin keresztül segítséget kérhet, aki bent rekedt, továbbá az ablakot kinyitva fel tudja hívni magára a figyelmet. Az ablakon, hacsak nem földszinti ablakról van szó, csak akkor szabad kimenekülni, ha nincs más megoldás. A tűzvédelmi oktatás nagyon fontos, így erről nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az utesszerelo-gazszerelo.hu weboldalra és bővebben tájékozódni! A weboldalon természetesen elérhetőség is található!