Képesek a kutyák különbséget tenni a nyelvek közt?

Minden kutyatulajdonos tisztában van vele, hogy a kutya érzékeli az emberi beszédet, tudja a gazdi mikor beszél vidáman és mikor mérges. Az ELTE Természettudományi Karának etológusai arra is rávilágítottak, hogy a kutyák agya az emberi nyelvek közt is képes különbséget tenni.

Kutyák beszéde kapcsán kezdtek kutatásba az ELTE Természettudományi Karának etológusai agyi képalkotásos vizsgálat segítségével. A vizsgálat kimutatta, hogy az agy más-más mintázatot mutat, ha ismert vagy ismeretlen nyelvet hall az állat. A kutatásban tizennyolc kutya vett részt. A kutyákat kiképezték, hogy az MR készülékben mozdulatlanul feküdjenek, hogy a vizsgálat elvégezhető legyen. A kutyák kizárólag a gazdájuktól hallották a spanyolt vagy a magyart. A kísérlet során A kis hercegből játszottak le részleteket az állatoknak. Nem csak különféle nyelveken, hanem a szövegrészleteket normálisan és összekeverve is lejátszották, hogy lássák az állat képes-e felismerni a különbséget a beszéd és a nem beszéd között. A természetellenesen összeollózott részeket is meghallgatták a kutyák és az így keletkező agyi válaszaikat is rögzítették. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák képesek érzékelni a különbséget.

A legfőbb hipotézis az volt, hogy az állatok képesek-e a két nyelvet megkülönböztetni. Erre szintén igen a válasz. A kutatók ebben az esetben is eltérő agyi válaszokat adtak. Érdekesség, hogy minél idősebb volt a kutya, annál jobban meg tudta különböztetni az agya a két nyelvet. A kutatók ebből arra következtettek, hogy életük során a kutyák egyre jobban képesek megtanulni, felismerni gazdájuk nyelvét. Az ELTE TTK kutatói az elsők, akik kutatások által rávilágítottak, hogy egy nem emberi agy is képes arra, hogy az emberi nyelveket megkülönböztesse egymástól. Bővebb információkat a lepesmagazin.hu weboldalon talál!

Forrás: Lépés Magazin