Az urbanisztika alapjai és területe

Amikor egy meglévő vagy új városi terület kialakításának folyamatáról beszélünk az urbanisztika kerül szóba. A munkálatok  tervek alapján végrehajtott, összehangolt tevékenységek, melyek az urbanisztika alapjait képezik.

Az urbanisztika a települések vagy településrészek, illetve a térségek fejlesztésére irányuló döntéseket előkészítő tervezéssel foglalkozik, de azok megvalósításával és a tervezést megalapozó kutatásokkal is. A megfelelő város- vagy területfejlesztés olyan fejlődést kínál urbanisztika szempontjából, amely komoly hatással lehet a környezetre és az emberekre egyaránt. Az urbanisztika és a hozzá kapcsolódó tervezés és megvalósítás pontos megértéséhez Buskó Tibor László és Jószai Attila Közigazgatási urbanisztika című egyetemi tankönyve adhat komoly segítséget mindazoknak, akik a téma iránt érdeklődnek és amely az urbanisztika szemléletmódjával foglalkozik. A könyvben említést tesznek a Dr. Bajnai László, a Városfejlesztés Zrt vezérigazgatójának a szemléletmódjáról is, ezért mindenképpen megéri beleolvasni a tartalmába.

Az urbanisztika környezetgazdálkodással foglalkozó tudásnak az adott területen hasznosítható részét foglalja magába. Területe a földméréshez, az építészethez, a katasztrófavédelemhez és a közegészségügyhöz köthető, melyek a városi élet változásaival és jobbá tételével foglalkoznak. A legfontosabb tevékenységei közé tartoznak a tervezés, a folyamatfigyelés, a kutatás és az üzemeltetés is. Fontos tehát kiemelni az urbanizáció kapcsán, hogy folyamatos odafigyelést és komoly munkát igényel mindenki részéről, minden területen, ahhoz, hogy sikeres legyen. Látogasson el a varosfejlesztes.hu weboldalra, ahol részletes információk várják a városfejlesztéssel és urbanizáció kapcsolatban is!