Az otthoni hővesztés forrásai

Egy ház egy év alatt körülbelül annyi hőt veszít, mint amennyi a hőnyeresége. Ennek oka a termodinamika első törvénye. Viszont nem árt tisztában lenni vele, hogy mik az otthoni hővesztés forrásai. Ugyanis csak így lehet megelőzni a hővesztést.

Az otthoni hőveszteség forrásairól bővebb információkért katt ide! A hőnyereség a nap melegéből, a fűtési rendszerekből, valamint a belső nyereségből származik. Ilyen például a testhő és a készülékek. A hővesztés elsősorban a padlóban, falakban, nyílászárókban és levegő szivárgás formájában valósul meg. Az átlagos európai otthon esetében a legtöbb hőveszteség a falak esetében valósul meg, ez körülbelül harmincöt százalék. A tetőn keresztül szintén nagy mértékű hőveszteség történik, még pedig húsz százalék. Szellőztetés által, valamint az ablakokon keresztül egyaránt körülbelül tizenöt-tizenöt százalék a hőveszteség mértéke. A padlón keresztül tíz százalék a hőveszteség, míg az ajtón keresztül öt százalék. Ezek körülbelüli értékek, nem kell őket készpénznek venni, mivel például egy középszintes lakás esetében nem kell a padló és a tető hőveszteségével számolni, ellenben a külső falakon, az ablakokon és a szellőztetés által sok hő távozik otthonából.

A hőveszteség csökkentése nagyon hasznos, mivel ezáltal a fűtési számla összege is csökkenthető. A hőveszteség csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a megfelelő szigetelés alkalmazása. Ha otthonában jelentős a hőveszteség és a fűtés számla nagyon magas, akkor elképzelhető, hogy nem megfelelő a ház szigetelése. A hőtérképezés sokat segíthet annak érdekében, hogy tisztában lássa otthonában hol szökik el a hő. A termosztát hőmérséklet beállítása által is sokat lehet javítani a hőveszteségen, így érdemes ezt is alkalmazni a hatékonyság érdekében!