Széchenyi Pihenő Kártya – nyerő lap a hazai turizmus számára?

Minden bizonnyal jó húzásnak bizonyul a Pihenő Kártya bevezetése, ami az eddig sikeres üdülési csekk korszerűsített változatának tekinthető. A viszonylag magas elkölthető összegnek és a technikai újításoknak köszönhetően mind a munkavállalók, mind az elfogadóhelyek jól járnak.

De kezdjük az elején. A kormány még 2010-ban döntött a belföldön felhasználható rekreációs kártya, a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) bevezetéséről. A rendelet kidolgozása azóta folyamatban van.

Az új típusú cafetéria-elemről az alábbiakat lehet tudni:

  • szálláshely és egészségmegőrző szolgáltatásokra, valamint vendéglátásnál, azaz a pihenést, a rekreációt, az életmódjavítást célzó tevékenységekre lehet majd elkölteni
  • évente 300.000 Ft/fő összeghatárig adható a munkavállalóknak
  • 16% SZJA terheli a munkáltatókat, csakúgy, mint az üdülési csekk és az étkezési utalvány esetében (a szuperbruttósítás miatt 2011-ben ez 19,04%-ot jelent, viszont más közterhet nem kell utána fizetni)
  • a rendszer üzemeltetését az elfogadóhelyeket terhelő 1,5 százalék jutalékból fedezik majd, mely csupán negyede(!) az üdülési csekk beváltása utáni 6 százalékos levonásnak
  • a szolgáltatók a bankkártyához hasonló működés miatt azonnal a pénzükhöz jutnak

A pihenőkártya bevezetése az üdülési csekk 2011-es forgalmazását nem befolyásolja. A két hasonló felhasználású cafetéria-juttatás idén még biztosan egyidejűleg működhet.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jogszabály megalkotásán túl ki kell választania a kártya kibocsátó szervezetet és felügyelnie kell az infrastruktúra kialakítását (az elfogadóhelyek hálózatát, a kártyaleolvasó rendszer telepítését, stb.) A pihenőkártya a hazai turizmusban várhatóan jelentős keresletnövekedést generál. Horváth Endre, a turizmusért is felelős gazdaságfejlesztési helyettes államtitkár szerint akár a 30 százalékot is meghaladhatja ennek mértéke.

A pihenőkártyát elfogadó szolgáltatók abban bíznak, hogy legkésőbb a turisztikai főszezonra használható lesz a Széchenyi Pihenő Kártya.