Napjaink félrecsúszott gyermeknevelési stratégiái

Amikor valaki gyereknevelésről beszél, akkor mindenképpen tisztázni kell, hogy milyen szempontból is teszi azt. Hogyha az ember csak általánosan szeretne beszélni erről, akkor el kell különítenie elsősorban azt, hogy melyik kor perspektívájából kívánja megközelíteni a problémát. Minden korra másfajta nevelési elvek és szokások a jellemzőek.

A gyermeknevelés sokszor kihívásnak számít, mivel már nem ugyanazok az elvek jellemzőek, mint a régi időkben. Napjainkban a gyerekneveléshez szervesen hozzátartozik az a nézet is, miszerint a gyereket hagyni kell, hogy maga is megnyilvánuljon, és nem csak a szabályrendszerek szigorú követésére kell sarkallni. Amikor ezt valaki betartja, biztosan sokkal sikeresebben nevel majd gyermeket, azonban egyáltalán nem szabad átcsúszni a ló másik oldalára sem! Gyakran megtörténik a mai szülőkkel, hogy nem állítanak szabályokat, és nem mutatnak értékrendet a gyereknek, mert félnek attól, hogy túlságosan is korlátozni fogják. Ebben az esetben azonban könnyedén megtörténhet az, hogy a gyerek túlzottan is azt fogja gondolni, hogy mindent megengedhet magának, és minden az ő igényei szerint fog működni, alakulni mindig.

Itt mindenképpen tisztázni kell, hogy egyáltalán nem a szigorú elvek érvényesítését kell szorgalmazni, és jó hagyni a gyereknek, hogy teret nyerhessen az önmegvalósításhoz. Azonban azt semmiképpen nem szabad hagyni neki, hogy mindent a saját feje szerint csináljon, legalábbis abban az időszakban még nem, amikor nem tudja felmérni, hogy mi a jó, és mi a rossz. A szülő feladata, hogy megmutassa ezeket az irányelveket, ami szerint a gyerek majd egy önálló értékrendet tud kialakítani. Hogyha bővebben is szeretne olvasni efféle dolgokról, akkor látogasson el a www.boldogsagmagazin.hu weboldalra, és olvassa az itt megjelenő cikkeket.