Melyik számunkra a legideálisabb radiátor?

Télen kifejezetten jól esik a meleg fűtőtest közelében helyet foglalni. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen fűtési rendszerről és radiátorról van szó, ez ugyanis nagy mértékben befolyásolhatja a fűtési számla összegét. A nem megfelelően működő vagy nem otthonunkra szabott radiátor ráadásul komoly költségeket eredményez.

A radiátor helyes kiválasztásáról ezen a linken olvashat bővebben! Sok esetben a fűtésszámla hatékony csökkentéséhez elengedhetetlen a fűtőberendezés cseréje vagy helyes megválasztása. Vannak hatékony praktikák is, melyek segítségével egyszerűen, komolyabb beruházás nélkül is spórolhatunk, azonban látványos eredményt csak komolyabb befektetéssel érhetünk el. A radiátor kiválasztása során nem árt egy szakemberrel is egyeztetni, ugyanis a pontos méretet a hőszükséglet kiszámítása alapján lehet megállapítani. Az átlag hazai épületek esetében bevált módszer, hogy a helyiség légköbméterét 30-50W számítjuk. Ugyanakkor több tényező is befolyásolja, hogy a két szélsőérték közül melyik áll közelebb a valósághoz.

Például számít, hogy egy különálló családi házról van szó vagy egy társasházról, ahol a lakások közvetlenül egymás szomszédságában állnak. A radiátor mellett az is fontos kérdés, hogy milyen anyagból készült a radiátor, illetve milyen típusú hőleadásra képes. Radiátort hosszú időre választunk, ezért nagyon fontos, hogy alaposan átgondoljuk a döntésünket. Ez egy rendkívül komplex kérdés, így ne árt, ha alaposan utánanézünk a témának és egy szakemberrel is egyeztetünk otthonunk paraméterei kapcsán. A jól megválasztott radiátor nagy előnye, hogy kellemes hőérzetet biztosít, teljesítménye tökéletesen megfelel az adott helyiségnek. Ha rosszul döntünk, akkor viszont komoly bosszúságot jelenthet a nem megfelelő fűtőtest.