Arteriográf vizsgálat és amit tudni kell róla

Az arteriográf vizsgálat során az érfalak állapotáról, valamint a szív működéséről kaphatunk bővebb információkat. Az érelmeszesedés korai fázisban való felismerése nagyon fontos, ebben pedig az arteriográf vizsgálat segíthet. A még tünetmentes páciensek esetében is képes előre jelezni a legapróbb eltéréseket.

Arteriográf vizsgálat fontossága általában idősebb korban válik igazán fontossá, de akinek a családjában volt példa szív- vagy érrendszeri megbetegedésre, annak jobb gyakran ellenőrizni egészségi állapotát egy kivizsgálás keretein belül. A menopausa idején is érdemes elvégezni az arteriográf vizsgálatot, mivel az ösztrogén hormon csökkenésével az érelmeszesedés folyamata felgyorsulhat. A megelőzésre ebben az időszakban is érdemes időt szánni, ugyanis életmódváltással megelőzhető a komolyabb szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Szintén a veszélyezettebbek közé tartoznak a cukorbetegek, mivel az ő esetükben az érrendszeri károsodás veszélye fokozottabb.

A merevedési zavarok kivizsgálása keretében is alkalmazzák az arteriográf vizsgálatot, ugyanis sok esetben keringési zavar áll a probléma hátterében. A vizsgálatot megelőző három órában ne dohányozzon, ne fogyasszon el nagyobb mennyiségű ételt, valamint kávét se igyon! A rendszeresen gyógyszereit ugyanúgy vegye be, mint máskor, azonban fontos, hogy erről konzultáljon az orvossal. Ha volt már korábban arteriográf vizsgálaton, akkor a korábbi leleteit vigye magával összehasonlítás céljából. A vizsgálat előtt a bőséges folyadékfogyasztás, lehetőleg tiszta víz formájában ajánlott! Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol akár időpontot is foglalhat!